Kozia Łąka
Sery Łomnickie z Koziej Łąki – Tradycja i Pasja w Produkcji Serów Owczych, Kozich i Krowich
Sery Łomnickie to wyjątkowe produkty, pochodzące z ekologicznego gospodarstwa Kozia Łąka, położonego w malowniczych okolicach Jeleniej Góry. Od prawie 20 lat właściciele gospodarstwa, realizują swoją pasję do serowarstwa, wytwarzając sery z mleka koziego, krowiego i owczego. Produkcja odbywa się zgodnie z surowymi standardami ekologicznymi – bez sztucznych nawozów i pestycydów, co gwarantuje naturalny smak i najwyższą jakość.
W 2010 roku Ser Kozi Łomnicki został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Sery Łomnickie zdobyły uznanie również na arenie międzynarodowej – były serwowane podczas szczytu Partnerstwa Wschodniego w Warszawie w ramach polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej, promując polską kuchnię.
Kozia Łąka to certyfikowane gospodarstwo ekologiczne, regularnie poddawane kontrolom przez Agro-Bio-Test, co gwarantuje wysokie standardy jakości. Sery z Koziej Łąki są również doceniane na licznych festiwalach – m.in. Ritta wędzona zdobyła wyróżnienie na Festiwalu Serów w Lidzbarku Warmińskim, a Sir Grilla uzyskał tytuł Smak Roku na Festiwalu Smaku w Grucznie.
Gospodarstwo Kozia Łąka to nie tylko produkcja serów, ale również aktywne uczestnictwo w promowaniu lokalnej kultury kulinarnej. Sery Łomnickie są częścią szlaku kulinarnego "Smaki Dolnego Śląska", a także posiadają certyfikat Karkonoskiej Marki Lokalnej "Skarby Ducha Gór". Gospodarstwo należy także do Sieci Zagród Edukacyjnych, oferując turystom i miłośnikom lokalnych produktów możliwość odwiedzenia Eko-Muzeum Serowarstwa.
Sery Łomnickie regularnie pojawiają się w prestiżowych zestawieniach kulinarnych, takich jak Gault&Millau. W 2020 roku zostały wyróżnione certyfikatem Dobre bo Lokalne, który podkreśla ich wyjątkową jakość i lokalny charakter.
Zapraszamy do spróbowania tych wyjątkowych serów, które łączą w sobie pasję, tradycję i miłość do naturalnych, ekologicznych produktów.