Botwina na zupę 480g
Opis
Botwina na zupę 480g
- Młode liście i korzenie buraczków ćwikłowych
- Botwinka lub chłodnik w 20 min
- Botwinka przez cały rok
- Tylko 22 kcal w 100 g produktu
Aby przygotować botwinę na zupę pozyskujemy młode liście i korzenie buraczków z najbliższy okolic. Surowiec trafia do nas bezpośrednio po zebraniu, liście są od razu cięte i blanszowane. Dodajemy uparowane buraczki. Całość zalewamy w słoju odrobiną zalewy z wody, soli, cukru, kwasu mlekowego i pasteryzujemy. Liście i buraczki są jędrne. Całość idealnie nadaje się na przygotowanie botwinki lub chłodniku.
Aby przygotować zupę botwinkę wystarczy słoik botwiny połączyć z 1 l rosołu. Można dogotować ziemniaki lub przygotować ziemniaki dobierane, ewentualnie zabielić śmietaną, dosolić, dopieprzyć, posłodzić do smaku. Z naszej botwiny na zupę można równie szybko przygotować chłodnik – słoik połączyć z litrem kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego, dodać starte na grubych oczkach rzodkiewki i ogórki, ewentualnie dodać klika łyżek buraczków tartych KROKUS, posiekany koperek. Zarówno chłodnik jaki botwinkę można podawać z gotowanymi jajkami.
Skład
liscie (55 %), i korzen (25 %), buraka cwikłowego, woda, kwas mlekowy - regulator kwasowosci, cukier, sól.
Informacje o alergenach
brak